Ana Sayfa Muhasebe Muhasebenin Fonksiyonları Nelerdir?

Muhasebenin Fonksiyonları Nelerdir?

270
0

Muhasebe görevini yerine getirebilmesi için 4 fonksiyonu ön plana çıkarır. Muhasebeye konu olan işletmenin faaliyetleridir. Temel amacı ise varlık ve kaynaklarda meydana gelen değişmeleri para ile ifade edilmiş şekilde, fonksiyonlar aracılığı ile ilgili kişi ve kurumlara iletmektir. Muhasebenin fonksiyonları beş aşamadan oluşur. Muhasebe süreçlerini standarda bağlamak, geçmiş dönemler üzerinde denetim yaparak güncel dönemleri kontrol altına almak ve gelecek dönemlere ait gerekli planları yapmak adına işletmeyi yönetenler için kolaylık sağlar. Muhasebenin fonksiyonları aynı zamanda görevleri olarak da adlandırılır.

Fonksiyonlar muhasebe sürecinde ön muhasebe ile başlayarak ileri muhasebe sürecinin tamamında yer alır. İşletmeye hâkim olabilmek için fonksiyonların iyi anlaşılması gerekir. İşletme için bu derecede önemli olan muhasebenin fonksiyonlarına kısaca değinilmek gerekirse;

Muhasebenin Fonksiyonları

Muhasebe görevini yerine getirirken belli bir sıralama dâhilinde fonksiyonlar ön plana çıkar. Başlıca fonksiyonları şunlardır;

  • Kayıt etme
  • Sınıflandırma
  • Özetleme
  • Raporlama
  • Analiz

Kayıt etme

Muhasebe sürecinin ilk basamağı olarak mali nitelikteki işlemleri VUK (Vergi Usul Kanunu)  ve TTK (Türk Ticaret Kanunu) çerçevesinde belgelere dayanarak tarih sırasına göre kayıt altına alınmasıdır.

Gerçekleştirilecek kayıtlar yasaların ön gördüğü şekilde gerçekleştirilmelidir. Ön görülmüş şekilde gerçekleşmeyen kayıtlar cezai yaptırımlara maruz kalır. Kayıt etme fonksiyonunda tek taraflı kayıt ve çift taraflı kayıt olmak üzere iki yöntem kullanılır.

Sınıflandırma

İkinci aşamada yer alan sınıflandırma fonksiyonu ile tarih sırasına göre kayıt altına alınan mali nitelikteki işlemler Defteri Kebirlerde (Büyük Defter) adı verilen özelliklerine göre sınıflandırılır. Bu fonksiyondaki amaç belirli bir dönemde gerçekleşen işlemlerin niteliklerine göre ayrılmasıdır.

Özetleme

Muhasebe sürecinde dönem başından itibaren dönem sonun kadar kayıt altına alınan işlemlerin aynı niteliğe sahip işlemleri ayrı ayrı incelemek yerine özetleme fonksiyonu ile;

İşletmenin bir dönem boyunca kayıt altına alıp sınıflandırdığı bütün işlemlerden aynı nitelikte olanları görmek anlamına gelmektedir. Bir dönem boyunca gerçekleştirilen mali işlemlerin her birini tek tek incelemek çok zorlu ve uzun zaman alacağı için özetleme fonksiyonu kolaylaştırmaktır. Özetleme fonksiyonu mizan kullanılarak gerçekleştirilir.

Raporlama

Bir dönem boyunca kayıt edilen, sınıflandırılan ve özetlenen mali işlemlerin ilgili kişi ve kurumlara mali tablolar aracılığı ile aktarılmasıdır.

Ayrıca muhasebenin temel kavramları ve ne ifade ettikleri hakkında daha fazla bilgiyi ilgili konudan alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz