Ekonomik kalkınmayı, bir ülkenin ekonomik olarak büyümesi, endüstriyel olarak kendini geliştirmesi ve ülkenin sosyal refahını arttırmak için hükümet tarafından yapılan reform politikaları olarak tanımlayabiliriz. Bir ülkenin yatırım ve teknolojik bakımdan ilerlemesi de ekonomik kalkınmayı olumlu etkileyen etkenlerdendir. Ekonomik kalkınma birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan etkendir. Tek başına bir tane faktörün gelişmesi veya ilerlemesi tek başına yeterli etki gösteremeyeceğinden dolayı ekonomik kalkınmadan söz edilemez.
Ekonomik kalkınma için gerekli faktörler nelerdir?
Ekonomik kalkınma için bir araya gelmesi gereken faktörlerin arasında; hükümet müdahalesi, ekonomik politikalar, yatırım, teknolojik ilerleme, eğitim ve iş gücü geliştirmeler yer almaktadır. Bu faktörlerin toplu olarak gerçekleşmesiyle ekonomik kalkınma gerçekleşmiş olur.
1-Hükümet müdahalesi, ekonomik kalkınma faktörleri içerisindeki en önemli etkenlerdendir. Birçok ülke ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için ekonomik müdahaleyi kullanmaktadır. Bu olay vergi indirimlerinin yapılması, teşviklerin yapılması, politik düzenlemelerin yapılması ve diğer politikalar yoluyla gerçekleştirilebilir. Hükümet müdahaleleri yeni endüstrilerin geliştirilmesi ve işletmelerin büyütülebilmesi için oldukça önemli ve etkilidir.
2-Ekonomik politikalar, ekonomik kalkınmadaki en önemli faktörlerden ikincisidir. Bu politikalar, para politikası, bütçe politikası, ticaret politikası ve diğer politikaları da içerebilen bir politikalardır. Para politikası, para arzı, faiz oranları ve enflasyonu kontrol etmek için kullanılır. Bu politikada para arzını azalmak, faiz oranlarını yükseltmek ve enflasyonu düşürme amacı taşınır. Bütçe politikası, hükümetin içinde ekonomik büyümeyi teşvik etmek için hükümet harcamalarını ve vergi politikalarını yönetir. Hükümet harcamalarını kısmak ve vergi reformlarını arttırmak amaçlıdır bu politika. Ticaret politikası, bir ülkenin ihracatını artırmak ve ithalatını azaltmak için kullanılır. İhracatın artması ülkeyi döviz krizine sokacağından ve yerel para biriminin değer kaybına sebebiyet vereceğinden dolayı ihracatı azaltmak için kullanılan politikalardır.
3-Yatırımlar da ekonomik kalkınmanın bir diğer önemli faktörlerindendir. Yatırımlar, yeni işletmelerin ve endüstrilerin kurulmasında, mevcut işletmelerin büyütülmesi ve geliştirilmesinde ve teknolojik gelişmelerin yaşanmasında etkili rol oynayan faktörlerdendir. Yatırımlar, birçok ülkenin ekonomik kalkınma açısından kullandığı faktörlerdendir.
4-Teknolojik ilerlemeler de ekonomik kalkınmanın bir diğer önemli faktörlerindendir. Teknolojik ilerleme, üretkenliği artırabilir, yeni endüstrilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir ve işletmelerin daha verimli hale getirilmesinde etkili rol oynayarak yardımcı olabilir. Teknolojik ilerlemede bir ülkenin ekonomik olarak kalkınmasında etkin olarak rol oynayan en önemli faktörlerdendir.
5-Eğitim ve işgücü geliştirme de yine aynı şekilde ekonomik kalkınmada etkin rol oynayan faktörlerdendir. Ülke vatandaşlarının eğitim konusunda kendini geliştirmesi aynı zamanda işgücü bakımından kendilerini geliştirmeleriyle beraber sağlanacağından dolayı, eğitim olarak kendini geliştiren vatandaşlar ülke ekonomisinin kalkınmasında da etkin rol oynayan faktörlerden sayılır. Kendini geliştiren vatandaş hem teknolojik ilerlemeyi hem de işgücünü ve iş becerilerini de geliştireceğinden mütevellit ekonomik kalkınmada oldukça etkin rol oynar.
Bu faktörlerin hepsinin bir araya gelmesiyle ekonomik bir kalkınmadan söz edebiliriz. Bunların her biri tek başına ekonomik kalkınmaya herhangi bir etki etmeyebilir. Bu faktörlerin hepsinin hep beraber bir araya gelmesiyle etkin bir ekonomik kalkınmadan söz etmemiz mümkün olacaktır.