Ceteris Paribus, iktisada giriş ile birlikte karşılaşılan ilk kavram olduğu için bizde ilk yazımızı bu kavrama yer vererek başlamak istedi. Çünkü bir çok iktisadi teorinin altında ceteris paribus kavramı yer almaktadır. Peki hızlıca ceteris paribus nedir incelemeye geçerek detaylandıralım. Bu kavramı doğru anlayarak daha sağlıklı iktisada giriş yapabilirsiniz.
Ceteris Paribus Nedir
Ceteris paribus, diğer şartlar sabitken anlamı taşımaktadır. Yani bir teoriye açıklık getirirken diğer şartların bu tanıma etkisi saf dışı bırakılarak incelendiği görüşü yatmaktadır. Örneklemek gerekirse talep kanununda, fiyatı etkileyen çok fazla değişken olmasına rağmen sadece talebin etkisinden bahsedilmiştir. Talebi artan malın fiyatı da artar. Oysa gerçekte fiyat çok fazlade değişkene bağlıdır. Hepsini varsayıma katamayan iktisat bunu “ceteris paribus” ya da kısaca “cp” diye belirterek sadece talebin fiyata etkisini dikkate aldığını söylemek istemiştir.
Ayrıca bunun gibi bir kaç genele geçer soyut varsayımın olduğunu daha çok göreceksiniz. Sosyal bilimlerin en dez avantajlı yanı tezleri, teorileri rakamlarla, delillerle ve örneklerle somut şekilde ortaya koyamamaktır.
Ceteris Paribus Tanımı
Ceteris paribus tanımı, latince kökenli bir kelimedir. Bu varsayımı iktisat gibi sosyal bir bilim ve diğer bir çok bilimde teorileri açıklamak için yaygın olarak kullanılır. Daha çok sosyal bilimlerde yeterince değişkene sahip olunmadığı durumlarda baş vurulan bir yöntemdir. Çünkü matematik, fizik gibi daha çok pozitif bilimlerin başvurduğu konular daha nettir ve ispatlamaya açıktır. Bu tanımı iktisada girişten itibaren sık sık duyacağınızı hatırlatmak isteriz. Bu kavramı anlamanız diğerlerini de anlamanıza ve teorileri daha kolay yardımcı olacağını hatırlatmak isteriz.