Bu soru pek çok işçiyi ilgilendiren sorulardan birisidir. Firmalar iş verirken işçilerle belli kurallara bağlı olarak bir iş sözleşmesi yaparak işçi alırlar. Bu sözleşmenin içerisinde işçi işten ayrılmadan önce ve ya iş veren işçisini işten çıkartmadan önce yazılı beyan ile bildirmekle yükümlüdürler. Bir işçi iş sözleşmesini fesih etmeden önce iş yerine bildirmesi zorunludur. Eğer işçi işyerine bildirmeden işten kendi isteği ile ayrılırsa ihbar tazminatı alma hakkını kaybetmiş olur.
İş Sözleşmesi Kuralları
İş sözleşmesi yasa gereği konulan kurallara göre işçinin işyerinde çalışma süresine göre en az iki hafta en fazla ise sekiz hafta sonra iş sözleşmesi feshedilmiş olarak kabul edilir. Bu belirlenen sözleşmeye uymayan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Bu durum işçi içinde geçerli iş veren içinde geçerli olur. Yani iş sözleşmesini aykırı bir şekilde bozan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. İhbar tazminatı almaya hak kazanmak için çalışan işçi, daha önceden o iş yerinde çalıştığı süreye göre belirlenen süre zarfında işverene yazılı olarak işten ayrılmak istediğini bildirmelidir. Aksi takdirde işten kendi isteği ile ayrılan işçi ihbar tazminatı alma hakkını kaybeder.
İş Sözleşmesini Bozan İşçi İhbar Tazminatı Alamaz
İşten kendi isteği ile ayrılan işçi işten ayrılması için kendine göre haklı sebepleri olsa dahi ihbar tazminatı alamaz.
İş kanunu gereğince işten ayrılmak isteyen işçi işverene yazılı olarak işten ayrılacağını bildirmekle yükümlüdür. İşten ayrılmak isteyen işçi sağlık nedenleri ve ya diğer uygunsuz rahatsız edici durumlardan dolayı işten ayrılma isteyebilir. Ancak işçi veya işveren yasa gereğince belirlenmiş süre içerisinde taraflar bir birlerine işten çıkarma ve ya işten ayrılma isteklerinin yazılı olarak dilekçe ile bildirmeleri gerekir. Aksi takdirde iş sözleşmesini bozan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. İşten kendi isteği ile ayrılan işçi ihbar tazminatı hakkını kaybettiği gibi birde işverene ihbar tazminatını ödemekle yükümlü kalacaktır.